Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

Resan mot Slush Shanghai 2019


Äntligen här! – Camilla

Augusti 26, 2019
Som vi har väntat, äntligen är vi i Shanghai! Vi ska jobba för Slush Shanghai som har sitt femte jubileum i år, den 25-26.9. Vi deltar i en projektkurs arrangerad av Startup Åbo, målsättningen är att skapa ett oförglömligt evenemang för 15.000 deltagare. I den här bloggen skriver Camilla, Rebecca, Minka, Peik och Henrik som rest över kontinentgränserna för att jobba för Slush Shanghai 2019.

Vi kommer att uppdatera aktivt, så stay tuned!

Networking och stora företagsförvärv i Shanghai hösten 2019 – Henrik

Augusti 30, 2019

Vi är 5 studerande från Åbo Akademi som fått äran att åka till Kina för att jobba med Slush-evenemanget i Shanghai. Vi är en tvärvetenskaplig grupp med studeranden både från fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi och fakulteten för humaniora, psykologi och teologi. I ca. 6 veckor skall vi slå ihop våra kloka huvuden för att verkställa Slush Shanghai 2019, uppleva en massa nya saker och såklart njuta av livet

Tjena! Rebecca heter jag, 25 år gammal och har studerat lite för många år redan. Bytte huvudämne efter kandin, från redovisning till det för mig mer passande ämnet internationell marknadsföring. Jag är en glad och sprallig typ och är väldigt taggad på Slush projektet! Ska bli spännande att träffa nya människor, äta mumsig mat, få jobba i en helt annan kultur och helt enkelt lära sig en massa nytt! Redan nu, efter fem dagar, har det hänt en massa roligt och jag ser fram emot att jobba hårt med Slush Shanghai!

Tjenare! Mitt namn är Peik Havunta och jag är en av de 5 studerandena som fick chansen att åka till Kina för att jobba för Slush i Shanghai. Jag inleder mitt femte studieår med internationell marknadsföring som mitt huvudämne. Jag hade hört mycket positivt från vänner som jobbat för Slush i Tokyo och Shanghai vilket fick mig själv att ansöka eftersom jag ville prova på något nytt och utmanande. Redan under den första veckan har man märkt hur stora skillnader det finns på arbetsplatsen, kulturen och även i vardagslivet i Shanghai, jämfört med Finland. Trots skillnaderna har det varit otroligt roligt och jag ser verkligen framemot vad de kommande fem veckorna hämtar med sig.

Hej, Jag är Minka Lindroos, en allt för mångte årets offentlig rätt studerande från samhällsvetenskapliga fakulteten. Jag hade hört mycket om Slush och tänkte att ett äventyr i Shanghai skulle bli ett perfekt avbrott innan gradu-skrivandet drar igång på riktigt och studierna äntligen avslutas. Att besöka Kina har länge varit något jag velat göra, varför jag är mycket taggad på våra kommande veckor här. Redan några dagar i denna stad har gett ett mycket bra, livligt och tryckande hett intryck.

Henrik, 25 år gammal Helsingforsbo. Tre fina år bakom på Handelshögskolan vid Åbo Akademi med studier i nationalekonomi och internationell marknadsföring. Flera ställen besökta redan på några dagar och bra har man integrerats på kontoret med diverse arbetsuppgifter. Supertaggad inför Slush-projektet och att få finsk kunnighet och ihärdighet på världskartan. Jag förväntar mig slippa utmana mina intellektuella hästkrafter här i Shanghai och ta mycket ansvar för att nå teamets mål. Det moderna Kina har hittills gett ett intryck på hårt arbetande och drivna människor. Och jo, maten är också jättegod och mångsidig

Jag heter Camilla och är 26 år gammal, samt lyckligt lottad att få vara i multimiljonmetropolen med tropiskt klimat. Tvärtemot mina förutfattade meningar behövde den sökande inte ha tidigare erfarenhet av startup-världen för att delta i Slush Shanghai, jag har nämligen min bakgrund i kultur- och servicebranschen från studieåren. Jag studerar nordisk folkloristik som mitt huvudämne och organisation och ledning som biämne. Slush Shanghai kändes som ett bra val eftersom jag länge velat bekanta mej med hur man arbetar utomlands och speciellt Ostasien ligger i mitt intresseområde. Redan nu tycker jag om det dynamiska organisationsklimatet som Slush innebär. Jag kommer att förse bloggen med det visuella innehållet eftersom fotografi hör till min fritidshobby. I Shanghai ska jag försöka gå på yoga och lära mej några fraser på kinesiska för att klara av vardagssituationerna.

Under de kommande 5 veckorna kommer vi underhålla er med flera inlägg per vecka och uppdatera om våra äventyr i Kina. Håll i hattarna!

Office - Minka

September 1, 2019

Tänk att redan en och en halv vecka har gått, det känns som om vi landade här igår. Under dessa 11 dagar har vi hunnit uppleva mycket samt komma igång med arbetet ordentligt. Redan under en veckas tid har det hunnit bli en del långa dagar på kontoret, vilket jag kommer skriva lite mera om i detta inlägg.

Vårt kontor är väldigt annorlunda i jämförelse med de kontor vi jobbat på och sett förut. Det erbjuder en bra och omväxlande arbetsmiljö, så länge de kommer ihåg att byta musik emellanåt. De första dagarna spelades nämligen samma 5 låtar om och om igen, men vi kan ju åtminstone påstå att vi kan dessa låtar nu. Det är företaget MyDreamPlus som hyr ut arbetslokalerna där Slush-teamet arbetar. Lokalen består av små och stora mötesrum, kabinett var man kan sitta och arbeta i, bord i öppna utrymmen där man kan arbeta mer högljutt och telefonbås. Det är inte endast Slush-teamet som arbetar i lokalen, även andra har möjlighet att arbeta där (MyDreamPlus utrymmen är i första hand menade för startups, freelancers samt små och medelstora företag). Till den del av lokalen där Slush-teamets kontor befinner sig i, kommer vi in efter att vi registrerade oss. Öppnandet av de låsta dörrarna sker på ett annat sätt än vad vi är vana vid i Finland. Dörren låses upp endera genom att skanna en QR-kod med WeChat-appen (mera om denna app kommer vi berätta om i ett senare inlägg) eller genom ansiktsskanning. För att få omväxling i arbetsdagen kan man byta ställe var man sitter och arbetar. Känner man sig trött på vanliga trästolar och bord kan man sjunka ner i en soffa för att arbeta där eller hoppas på att få plats i en av de sköna kontorsstolarna som Slush-teamet har i sina arbetsutrymmen.

Läget för vårt kontor är alldeles fenomenalt, vi har endast ca. 150m till the Bund, en av Shanghais mest kända sevärdheter. Vi har också väldigt nära till en massa olika restauranger, vilket är toppen då det är dags för lunch.

Vid behov av en energikick finns det ett bra café i kontorsbyggnaden, var man kan köpa olika sorters kaffe, dock endast med den redan nämnda kinesiska appen WeChat, men till vår räddning får man dricka hur mycket gratis kaffe man vill om man hämtar med sig sin egen kopp, vilket några av oss såklart redan gjort. På sitt kaffe kan man printa valfritt motiv om man vill pigga upp kaffet, t.ex. kan man printa sitt eget ansikte eller Slush-logon på kaffet.

Sightseeing i Shanghai! - Rebecca

September 2, 2019

Hej!

Idag är det söndag och vi har varit i Shanghai i lite över en vecka. På vardagarna har vi mest varit på kontoret, men vi har också hunnit turista oss lite! Jag ska berätta om några kända turistmål som finns här i Shanghai, vissa har vi redan besökt medan andra ska vi försöka hinna checka av under resan!

Den troligen mest kända sevärdheten i Shanghai är The Bund.

Detta är då alltså The Bund. Den har länge varit symbolen för Shanghai kan man säga. Det är ett område som går längs med floden Huangpu, och området sträcker sig så långt som ca 2,6km. Längs med vattnet kan man se vacker arkitektur och kulturella sevärdheter. Vi besökte området på troligen den värsta möjliga tiden, där var FULLT av människor. Men fint var det ändå!

Första helgen i Shanghai hann vi också gå till Yuyuan garden. Trädgården är byggd 1559 och är ett exempel på klassisk kinesisk arkitektur. Trädgården läts byggas av Pan Yunduan, som var regeringschef på den tiden, och trädgården var till för hans familj. Yu på kinesiska betyder behaglig och tillfredsställande och det var just det tanken med trädgården skulle vara. Hela trädgården är ca 2 hektar stor och innefattar 6 olika områden.

Här är vi med Maria i Yuyan garden, hon jobbar också för Slush.

I trädgården fanns det många små gångar och stigar mellan de olika delarna av trädgården, små dammar var fiskar och sköldpaddor simmade omkring och det fanns olika hus man kunde titta in i.

Lika som med The Bund var vi inte heller de enda som hittat fram till Yuyuan Garden, där var smockfullt med turister. Behaglig och tillfredsställande skulle trädgården nog ha varit, men tyvärr förstörde människomassan stämningen litegrann.

Nu har vi checkat av två viktiga sevärdheter! Ännu vill vi gå till rooftops, möjligen till den snurrande restaurangen i The Oriental Pearl och gå (åka?) omkring i Watertown.

Tack för mig – hörs nästa vecka igen!

/Rebecca

Full fräs på jobbet – Rebecca

September 6, 2019

Hejsan!

Mindre än tre veckor till Slush! Just nu känns allt väldigt kaotiskt, mycket jobb och bara lite tid kvar. Jag och Minka är i speakers and programme teamet och vi har denna vecka jobbat mycket med speaker posters. Speaker posters är posters som vi skickar till talaren, som hen sedan kan dela i sitt nätverk. På postern finns bild på talaren, företaget personen jobbar för och titel. På postern finns också mindre bilder på andra talare som kommer tala på Slush och såklart en QR kod som man kan scanna för att köpa biljetter till Slush.

Minka och jag i full fart på kontoret

Andra uppgifter vi har haft är att stämma av olika excel sheets. Till exempel ska agendan stämma överens med den slutliga talarlistan och tvärtom. Alltså de namn som finns på agendan ska också finnas på talarlistan. De flesta s