Resan mot Slush Shanghai 2019


Äntligen här! – Camilla

Augusti 26, 2019
Som vi har väntat, äntligen är vi i Shanghai! Vi ska jobba för Slush Shanghai som har sitt femte jubileum i år, den 25-26.9. Vi deltar i en projektkurs arrangerad av Startup Åbo, målsättningen är att skapa ett oförglömligt evenemang för 15.000 deltagare. I den här bloggen skriver Camilla, Rebecca, Minka, Peik och Henrik som rest över kontinentgränserna för att jobba för Slush Shanghai 2019.

Vi kommer att uppdatera aktivt, så stay tuned!

 

Networking och stora företagsförvärv i Shanghai hösten 2019 – Henrik

Augusti 30, 2019

Vi är 5 studerande från Åbo Akademi som fått äran att åka till Kina för att jobba med Slush-evenemanget i Shanghai. Vi är en tvärvetenskaplig grupp med studeranden både från fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi och fakulteten för humaniora, psykologi och teologi. I ca. 6 veckor skall vi slå ihop våra kloka huvuden för att verkställa Slush Shanghai 2019, uppleva en massa nya saker och såklart njuta av livet

Tjena! Rebecca heter jag, 25 år gammal och har studerat lite för många år redan. Bytte huvudämne efter kandin, från redovisning till det för mig mer passande ämnet internationell marknadsföring. Jag är en glad och sprallig typ och är väldigt taggad på Slush projektet! Ska bli spännande att träffa nya människor, äta mumsig mat, få jobba i en helt annan kultur och helt enkelt lära sig en massa nytt! Redan nu, efter fem dagar, har det hänt en massa roligt och jag ser fram emot att jobba hårt med Slush Shanghai!

Tjenare! Mitt namn är Peik Havunta och jag är en av de 5 studerandena som fick chansen att åka till Kina för att jobba för Slush i Shanghai. Jag inleder mitt femte studieår med internationell marknadsföring som mitt huvudämne. Jag hade hört mycket positivt från vänner som jobbat för Slush i Tokyo och Shanghai vilket fick mig själv att ansöka eftersom jag ville prova på något nytt och utmanande. Redan under den första veckan har man märkt hur stora skillnader det finns på arbetsplatsen, kulturen och även i vardagslivet i Shanghai, jämfört med Finland. Trots skillnaderna har det varit otroligt roligt och jag ser verkligen framemot vad de kommande fem veckorna hämtar med sig.

Hej, Jag är Minka Lindroos, en allt för mångte årets offentlig rätt studerande från samhällsvetenskapliga fakulteten. Jag hade hört mycket om Slush och tänkte att ett äventyr i Shanghai skulle bli ett perfekt avbrott innan gradu-skrivandet drar igång på riktigt och studierna äntligen avslutas. Att besöka Kina har länge varit något jag velat göra, varför jag är mycket taggad på våra kommande veckor här. Redan några dagar i denna stad har gett ett mycket bra, livligt och tryckande hett intryck.

Henrik, 25 år gammal Helsingforsbo. Tre fina år bakom på Handelshögskolan vid Åbo Akademi med studier i nationalekonomi och internationell marknadsföring. Flera ställen besökta redan på några dagar och bra har man integrerats på kontoret med diverse arbetsuppgifter. Supertaggad inför Slush-projektet och att få finsk kunnighet och ihärdighet på världskartan. Jag förväntar mig slippa utmana mina intellektuella hästkrafter här i Shanghai och ta mycket ansvar för att nå teamets mål. Det moderna Kina har hittills gett ett intryck på hårt arbetande och drivna människor. Och jo, maten är också jättegod och mångsidig

Jag heter Camilla och är 26 år gammal, samt lyckligt lottad att få vara i multimiljonmetropolen med tropiskt klimat. Tvärtemot mina förutfattade meningar behövde den sökande inte ha tidigare erfarenhet av startup-världen för att delta i Slush Shanghai, jag har nämligen min bakgrund i kultur- och servicebranschen från studieåren. Jag studerar nordisk folkloristik som mitt huvudämne och organisation och ledning som biämne. Slush Shanghai kändes som ett bra val eftersom jag länge velat bekanta mej med hur man arbetar utomlands och speciellt Ostasien ligger i mitt intresseområde. Redan nu tycker jag om det dynamiska organisationsklimatet som Slush innebär. Jag kommer att förse bloggen med det visuella innehållet eftersom fotografi hör till min fritidshobby. I Shanghai ska jag försöka gå på yoga och lära mej några fraser på kinesiska för att klara av vardagssituationerna.

Under de kommande 5 veckorna kommer vi underhålla er med flera inlägg per vecka och uppdatera om våra äventyr i Kina. Håll i hattarna!

 

Office - Minka

September 1, 2019

Tänk att redan en och en halv vecka har gått, det känns som om vi landade här igår. Under dessa 11 dagar har vi hunnit uppleva mycket samt komma igång med arbetet ordentligt. Redan under en veckas tid har det hunnit bli en del långa dagar på kontoret, vilket jag kommer skriva lite mera om i detta inlägg.

Vårt kontor är väldigt annorlunda i jämförelse med de kontor vi jobbat på och sett förut. Det erbjuder en bra och omväxlande arbetsmiljö, så länge de kommer ihåg att byta musik emellanåt. De första dagarna spelades nämligen samma 5 låtar om och om igen, men vi kan ju åtminstone påstå att vi kan dessa låtar nu. Det är företaget MyDreamPlus som hyr ut arbetslokalerna där Slush-teamet arbetar. Lokalen består av små och stora mötesrum, kabinett var man kan sitta och arbeta i, bord i öppna utrymmen där man kan arbeta mer högljutt och telefonbås. Det är inte endast Slush-teamet som arbetar i lokalen, även andra har möjlighet att arbeta där (MyDreamPlus utrymmen är i första hand menade för startups, freelancers samt små och medelstora företag). Till den del av lokalen där Slush-teamets kontor befinner sig i, kommer vi in efter att vi registrerade oss. Öppnandet av de låsta dörrarna sker på ett annat sätt än vad vi är vana vid i Finland. Dörren låses upp endera genom att skanna en QR-kod med WeChat-appen (mera om denna app kommer vi berätta om i ett senare inlägg) eller genom ansiktsskanning. För att få omväxling i arbetsdagen kan man byta ställe var man sitter och arbetar. Känner man sig trött på vanliga trästolar och bord kan man sjunka ner i en soffa för att arbeta där eller hoppas på att få plats i en av de sköna kontorsstolarna som Slush-teamet har i sina arbetsutrymmen.

Läget för vårt kontor är alldeles fenomenalt, vi har endast ca. 150m till the Bund, en av Shanghais mest kända sevärdheter. Vi har också väldigt nära till en massa olika restauranger, vilket är toppen då det är dags för lunch.

Vid behov av en energikick finns det ett bra café i kontorsbyggnaden, var man kan köpa olika sorters kaffe, dock endast med den redan nämnda kinesiska appen WeChat, men till vår räddning får man dricka hur mycket gratis kaffe man vill om man hämtar med sig sin egen kopp, vilket några av oss såklart redan gjort. På sitt kaffe kan man printa valfritt motiv om man vill pigga upp kaffet, t.ex. kan man printa sitt eget ansikte eller Slush-logon på kaffet.

 

Sightseeing i Shanghai! - Rebecca

September 2, 2019

Hej!

Idag är det söndag och vi har varit i Shanghai i lite över en vecka. På vardagarna har vi mest varit på kontoret, men vi har också hunnit turista oss lite! Jag ska berätta om några kända turistmål som finns här i Shanghai, vissa har vi redan besökt medan andra ska vi försöka hinna checka av under resan!

Den troligen mest kända sevärdheten i Shanghai är The Bund.

Detta är då alltså The Bund. Den har länge varit symbolen för Shanghai kan man säga. Det är ett område som går längs med floden Huangpu, och området sträcker sig så långt som ca 2,6km. Längs med vattnet kan man se vacker arkitektur och kulturella sevärdheter. Vi besökte området på troligen den värsta möjliga tiden, där var FULLT av människor. Men fint var det ändå!

Första helgen i Shanghai hann vi också gå till Yuyuan garden. Trädgården är byggd 1559 och är ett exempel på klassisk kinesisk arkitektur. Trädgården läts byggas av Pan Yunduan, som var regeringschef på den tiden, och trädgården var till för hans familj. Yu på kinesiska betyder behaglig och tillfredsställande och det var just det tanken med trädgården skulle vara. Hela trädgården är ca 2 hektar stor och innefattar 6 olika områden.

Här är vi med Maria i Yuyan garden, hon jobbar också för Slush.

I trädgården fanns det många små gångar och stigar mellan de olika delarna av trädgården, små dammar var fiskar och sköldpaddor simmade omkring och det fanns olika hus man kunde titta in i.

Lika som med The Bund var vi inte heller de enda som hittat fram till Yuyuan Garden, där var smockfullt med turister. Behaglig och tillfredsställande skulle trädgården nog ha varit, men tyvärr förstörde människomassan stämningen litegrann.

Nu har vi checkat av två viktiga sevärdheter! Ännu vill vi gå till rooftops, möjligen till den snurrande restaurangen i The Oriental Pearl och gå (åka?) omkring i Watertown.

Tack för mig – hörs nästa vecka igen!

/Rebecca

 

Full fräs på jobbet – Rebecca

September 6, 2019

Hejsan!

Mindre än tre veckor till Slush! Just nu känns allt väldigt kaotiskt, mycket jobb och bara lite tid kvar. Jag och Minka är i speakers and programme teamet och vi har denna vecka jobbat mycket med speaker posters. Speaker posters är posters som vi skickar till talaren, som hen sedan kan dela i sitt nätverk. På postern finns bild på talaren, företaget personen jobbar för och titel. På postern finns också mindre bilder på andra talare som kommer tala på Slush och såklart en QR kod som man kan scanna för att köpa biljetter till Slush.

Minka och jag i full fart på kontoret

Andra uppgifter vi har haft är att stämma av olika excel sheets. Till exempel ska agendan stämma överens med den slutliga talarlistan och tvärtom. Alltså de namn som finns på agendan ska också finnas på talarlistan. De flesta sheetsen är kopplade till varann, så om något ändras på en sheet ändras det automatiskt på den andra, men alla är inte det.

På lunchpausen vill man ibland ta snygga bilder och visa upp Slush skjortan

Det är en hel del namn och personer att komma ihåg, vi ska ha ungefär 160 talare på Slush, och kinesiska namn kan vara väldigt lika. Det är lätt att det går fel, så man måste vara noga och dubbelkolla allt (trippelkolla helst).

Men hörni, nu är klockan snart 19 på fredag kväll och vi ska på ett event som heter Nordic community gathering. Över 100 har anmält sig till eventet, hoppas det blir kul!

/Becky

 

Träning i Shanghai – Minka

September 9, 2019

Eftersom vi alla 5 gillar att röra på oss på fritiden har vi undersökt motionsmöjligheterna i Shanghai och man kan kort konstatera att de är väldigt många. Man kan prova på allt möjligt och på många ställen får man i en eller två veckors tid gratis testa utbudet. Man skulle alltså kunna träna gratis genom att varje eller varannan vecka prova ett nytt gym, men detta tänkte vi att blir besvärligt. Under jakten på ett förmånligt gym insåg vi att många gym är väldigt dyra, det klarnade dock varför. På flera gym får man inte träna utan en PT (Personal trainer), varför priserna naturligt är högre än vi är vana vid. Efter en stunds googlande hittade vi dock äntligen ett gym som verkade förmånligare än de andra. Vi gick dit för att fråga om priser och möjligheten att träna där i en månads tid. Det var dock inte så enkelt, vi fick vänta en stund på att de hittade en person som talade engelska. Efter en rundtur på gymmet och en lång förhandling fick vi ett medlemskap till ett rimligt pris.

Efter två veckor kan vi konstatera att vi gjorde en bra deal, trots att vi var aningen skeptiska i början. Förutom gym ingår klasser (t.ex. core-träning, yoga och dans) i priset, därtill går en hel hög med personliga tränare omkring i gymmet och säger till om folk tränar helt fel och ger tips på hur man istället ska göra.

Att träna till ett rimligt pris i Shanghai är alltså möjligt om man är tålmodig och har vilja att förhandla för att få en passande deal.

Tyvärr har jag inte foton från gymmet,

men denna bild beskriver känslan efter ett gympass.

 

Lite om kinesiska appar – Henrik

September 10, 2019

Vår första mysiga onsdag kväll satt vi på baren med Peter Vesterbacka och hans kompis, som läxade oss om gigantiska Kinesiska bolag och graden av teknologisk utveckling som landet undergår. Blev väldigt klart att kinesiska Holding-bolag är stora aktieägare i flera världskända företag, såsom Tesla, Spotify och Supercell, och att börsvärdet för världens största karaoke-app överstiger de största finska företagens sammanlagda värde.

Övervakningskameror och QR-koder verkar dom också ha trängt in i vartenda hörn!

Nu två veckor i den kinesiska vardagen och redan proffs på några kinesiska appar!

Såsom flera säkert redan vet, så har flera västerländska teknologijättar inträdeshinder till den kinesiska marknaden, såsom Google, Facebook, Amazon och Uber. Telefonappar såsom Whatsapp, Instagram och YouTube är fullständigt blockerade. Dock har Kina sina egna motsvarigheter, bl.a. WeChat, Alipay, och TaoBao (världens största online-butik för konsumenter). Vad vi märkt under de senaste tio dagarna, så underlättar dessa applikationer den kinesiska vardagen märkvärdigt!

WeChat

WeChat är en kinesisk applikation för snabbmeddelanden, som är väldigt lik Whatsapp, men mera mångsidig. Utöver meddelanden och samtal, har WeChat funktioner för bl.a. stories, avläsning av QR-koder, elektroniska betalningar, penningtransaktioner, onlinespel och e-handel.

WeChat motsvarar en mera mångsidig version av Whatsapp.

AliPay

AliPay är en tredjeparts-betalningsapplikation för mobiltelefoner, grundat av Alibaba (kinesiska motsvarigheten till Amazon). Utan att vara i direkt kontakt med säljaren, kan du betala allt från frukter på en lokal marknad till försäkrings- och hälsovårdstjänster via applikationen. Allting i Kina kan i princip betalas via Alipay eller WeChat, och vissa saker är svåra att sköta med cash. Tack vare våra kära hjälpsamma kollegor, har vi lyckats överföra pengar på våra Alipay-konton (normalt behövs kinesiskt bankkonto för detta).

Alipay, en mångsidigare version av MobilePay.

Saker verkar ha gjorts extremt effektiva och lätta för människor att göra. Butiksärenden kan skötas med att skanna ansiktet och små banklån kan omedelbart lyftas med QR-koder. Samtidigt verkar dock data om individer sprida mycket effektivt genom hela samhället, i kombination med alla övervakningskameror. Existerar knappast några allmänna förordningar om dataskydd såsom i Europa. Teknologisk framgång både på gott och ont!

 

Speaker and program team – Minka

September 10, 2019

Som Rebecca nämnde i ett tidigare inlägg, jobbar vi två tillsammans i Speaker and program teamet. Vi är hela fyra stycken som jobbar i detta team, dvs. fördubblades teamets storlek då vi började. De viktigaste uppgifterna för vårt team är att få ihop alla 160+ talare och att få tidtabellen för hela Slush att gå ihop. Det är alltså en stor mängd arbete som ligger på axlarna av ett par personer. Medan våra teamleaders (+ några få andra i hela Slush-teamet) fixar alla talare, hjälper Rebecca och jag till med olika saker som måste skötas för att få arbetet att fungera smidigt (t.ex. uppdaterar vi talarlistan hela tiden för att se till att alla bekräftade talare finns med samt ser till att all information stämmer).

En av de många goda luncher vi ätit under våra veckor här

Under våra första veckor här har vi hjälpt till med allt möjligt. Förutom det jag nämnde ovan får stor del av vår tid åt till att göra s.k. speaker posters (som Rebecca berättade lite om tidigare), kolla att agendan och talarlistan stämmer överens med varandra samt söka upp all möjlig information om talarna. Vi hjälper även de övriga teamen att få den information som de behöver om talarna t.ex. för marknadsföring. Nu är det endast två veckor kvar till Slush Shanghai, vilket betyder längre arbetsdagar och mer att göra hela tiden. Trots den stigande stressnivån på kontoret, ser vi med spänning framemot den 25-26.9.

Den dagliga promenaden från metron till jobbet

 

Partnerships och marketing team – Henrik

September 12, 2019

Henrik, Camilla och Peik jobbar i teamet för marknadsföring och partnerskap. Allt som allt är vi ett tiotal stycken på avdelningen. De viktigaste uppgifterna för vårt team är att skaffa partners för Slush Shanghai, samt marknadsföra via olika slags kanaler och skapa ”hype” runt evenemanget. Partnerskap och samarbete sker både på en ytlig och djupare nivå. Exempel på ytliga partnerskap är en överenskommelse med ett företag eller individ om att dela Slush-evenemanget på sosiala medier, i utbyte för gratisbiljetter. Djupare partnerksap innebär därmed mera långsiktiga relationer. Inom detta område är själva evenemanget en bråkdel av samarbetet, och tonvikt läggs mera på det som händer utanför. Slush har ju som övergripande syfte att sporra företagande och på diverse sätt utvidga det globala startup-ekosystemet, sätta företagares ideer på världskartan, samt underlätta inträde och framgång på marknader. Företag, media och olika länders handelskammare är exempel på aktörer vi knyter mera djupare samarbeten med.

Sätten att skaffa partners är många, förutom e-post meddelanden och samtal från kontoret går vi även på olika slags business- och teknologirelaterade evenemang och snackar med folk om Slush. Shanghai kännetecknas starkt för networking, tröskeln för utbyte av visitkort, nummer på WeChat och andra sosiala medier är väldigt låg. Som tystlåten finländare kan denna typens mingel kännas tungt i början, men enligt min åsikt har vi hittills klarat oss jättebra med allt ytligt skitsnack!

Fina tider på High Tech-evenemanget Caohejing. Spännande diskussioner om framtida samhälleliga implikationer, som artificiell intelligens och 5G kommer att ha.

 

Feels like Friday – Rebecca

September 12, 2019

Torsdag idag men vi är lediga imorgon, så det känns som fredag! Idag var vi som vanligt på kontoret, jag vet inte om någon har nämnt det men arbetstiden är 10-18. Vi är dock oftast lite längre på kontoret, jag tror vi en gång har gått hem kl. 18.

Idag på morgonen jobbade jag och Minka vidare med posters. Jag arbetade också med tidtabellen för en sidoscen, på den scenen kommer det ske s.k. ”fireside chats”, vilket är en intervju mellan talaren och en moderator, fast på en scen. Jag placerade in talare enligt talarens andra tidtabell under Slush.

På Nordic Kickoff eventet på tisdag! Minka längst till vänster, jag och Peik

Idag fortsatte vi också förbereda panelfrågor. Under Slush kommer det vara ett tiotal paneldiskussioner där 4 talare + moderator sitter på scenen och diskuterar ett ämne, allt från robotics till AI och healthtech. Vi ska då förbereda frågor som moderatorn kan använda sig av eller inte. Det kan också hända, ifall att en moderator blir sjuk eller inte dyker upp, att vi hamnar agera moderator. Då är det väldigt praktiskt att ha några frågor färdiga som man kan använda sig av.

Dagens lunch, så otroligt gott! Risnudlar med massa gott till.

Imorgon fredag är ledig och för att fira detta gick ett stort gäng ut och äta. Vår chef Chen beställde en massa mat o så satt vi ett par timmar och åt. Lyckad kväll!

Peik och Minka påväg ut från kontoret. Nu är det helg!

Imorgon ska vi till Yellow Mountains, Huangshan. Vi tar bullet train imorgon på förmiddagen och åker med det i lite på 2,5h och så är vi framme. Om ni googlar på Yellow Mountains, China, så ser man otroligt vackra vyer så jag ser verkligen fram emot resan! Bilder från bergen kommer nästa vecka!

 

Veckoslut i Huangshan – Henrik

September 17, 2019

Med det förlängda veckoslutet tog vi chansen att rymma storstadslivet ut i naturen. Med ett slumpmässigt pilkast på Kinas karta landade vi i Huangshan, en liten stad som råkade ha rätt så häftigt bergslandskap i närheten (även kallad Yellow Mountain). Mera än så tror jag int jag behöver babbla, en bild beskriver ju mera än tusen ord! Ursäktar för lite oskarpa bilder, hoppas man ändå ser nåt!

 

Prisnivåer - Henrik

September 19, 2019

Kina kan ses som ett billigt utvecklingsland, dit bl.a. västerländska företag flyttar sin produktion. Efter en månad i Shanghai har vi dock insett att fallet inte är så entydigt. Såklart är flera saker billigare än i Finland, men en växande medelklass i samband med urbaniseringen gör speciellt livet i storstäderna allt dyrare. Shanghais bostadsmarknad exempelvis karaktäriseras av väldigt höga priser, vilket till stor grad också beror på att bostäder är det mest eftertraktade investeringsobjektet (detta eftersom andra investeringsmöjligheter i Kina är begränsade). Registermärken på bilar sägs också vara skitdyra, (från 10000€ uppåt) vilket förklarar att man i Shanghai mestadels ser dyrare bilar. Nattliv och annat underhåll på fritiden åsamkar nog också minst lika stora kostnader som i Finland!

Konsumentens tankesätt skiljer sig här aningen från det Europeiska. Enligt flera källor återspeglar priset starkt kvalitet, status och till och med säkerhet. Mat är ett bra exempel: livsmedelsstandarder är inte lika strikta som i Europa och billig mat kan vara mycket ohälsosamt och göra dig sjuk. Dyrare restauranger är oftast av märkvärdigt bättre kvalitet, t.om. med endast några euros prisskillnad. Samma gäller också andra konsumtionsvaror, såsom kläder. Utländska märken kostar såklart lika mycket som hemma och prioriteras starkt bland de lokala som har råd med dessa. Oäkta kopior får man såklart för billigare, dock sägs dessa även finnas av olika kvalitet!

Supreme är ett amerikanskt klädmärke för gatumode. Lyckades hitta en stor flaggskeppsbutik i utkanterna av Shanghai, fastän märket saknar försäljnings- och marknadsföringstillstånd i Kina.

Fin inredning med helt identiska kläder som i Europa.

Priserna överensstämmer också med våra!

Skillnaden mellan dem som bor på landsbygden och i städerna sägs vara som dag och natt. De som har råd med levnadskostnaderna i storstäderna tycks också ha råd med allt annat roligt. Så om du som finsk företagare har den kinesiska marknaden i sikte, bör du branda din produkt som dyr. Konkurrera inte med låga priser!

 

Middag hos lokala – Minka

September 19, 2019

Efter vår lördagsresa till Suzhou den 7.9 mötte vi upp några kollegor på en bar. Där träffade vi några av våra kollegors vänner. På vägen ut på jakt efter friskare luft och en ljudnivå som inte spräcker trumhinnorna började vi tala mera med en personerna vi precis träffat. Då taxin aldrig kom blev det en väldigt lång konversation om finska skolsystemet som personen ifråga var väldigt intresserad och fascinerad av. Den korta bekantskapen ledde till en middagsinbjudan redan nästa kväll hemma hos morföräldrarna och föräldrarna, här är det vanligt att man bor flera generationer tillsammans i samma lägenhet. Vilken ära tänkte Camilla och jag, och tackade ja!

Vi möttes av glada och nyfikna ansikten då vi steg in i den otroligt väldoftande lägenheten, snålvattnet började rinna då vi kände doften av den hemgjorda maten. Vilken festmåltid vi fick sätta ner oss till, och det bästa med allt, morfarn hade odlat en stor del av grönsakerna själv, en sån lyx! Det bjöds på allt möjligt smaskigt.

Att få en inbjudan hem till någon samt en hemlagad måltid kändes som en stor ära. Efter intressanta diskussioner och en massa ny information om Kina i bagaget rullade vi hem efter all god mat och frukt vi blivit bjudna på. Att få se den kinesiska vardagen på så nära håll och knyta så bra vänskap på kort med någon hade jag inte räknat med, men detta blev absolut ett extra fint minne från vår tid i Shanghai.

En del av allt det goda vi blev bjudna på

 

Kan man äta vegetariskt i Shanghai - Camilla

September 22, 2019

I detta inlägg tänkte jag berätta lite om vad vi ätit med perspektiv på vegetarisk mat. Det finns ganska många bra saker att säga, tycker jag!

I Shanghai bor det människor från alla delar av världen. Men att beställa vegetariska rätter kan vara en hård nöt att knäcka. Under de nästan fyra veckorna vi varit här har vi ätit mycket gott, och de vegetariska alternativen har alltid funnits.

Men mycket av maten kan innehålla små köttbitar, så det kan löna sig att fråga efter vegetariskt, förutsatt att personalen kan engelska (vilket de inte alltid kan).

Den här nudelsoppan var nog inte vegetarisk, däremot var den gigantisk.

Kunde ha levt en hel helg på den.

Det kom inte som en överraskning att det äts mycket nudlar här. Jag fick veta att i Nordkina äter man mycket nudlar, medan i Sydkina är det vanligare med risrätter. Köper man nudlar här, får man dem vanligtvis med en tillhörande soppa, men inte alltid. Vegetarisk nudelsoppa kan innehålla svamp, pak choy, ägg spenat. Faktiskt gott!

Restaurngmat i Shanghai. Nudlar och ris är Nordkinas potatis.

Dumplings är små degknyten med fyllning i, vanligtvis är fyllningen kött men det finns också vegetariska alternativ. Dumplings är en ganska allmän maträtt, det finns restauranger som specialiserar sig på att servera dem. Jag har ätit mera dumplings under fyra veckor än vad jag ätit under hela mitt liv.

Öl, dumplings och nudelsoppa i Suzhou.

Är man öppen för nya smaker så är den kinesiska matkulturen en guldgruva, men man lär också börja sakna västerländsk mat i något skede. Snabbmatskedjor som McDonalds och KFC samt cafékedjan Starbucks finns lite varstans och för samma summa som i Finland eller lite billigare får man köpa likadan snabbmat som i Finland.

Kan man hitta vegetarisk mat här? Jo, men man vet inte alltid vad man beställer, så ibland kanske det finns lite kött i maten ändå. Till skillnad från västerländsk mat så innehåller kinesisk mat sällan stora mängder kött. Och man använder alla delar, vilket också är ekologiskt

 

Forest stage: stage manager och MC – Minka

Oktober 2, 2019

Dammet har lagt sig och en vecka har redan gått sedan Day 1 för Slush Shanghai. Vilket otroligt evenemang! Slush susade förbi i allt för snabb fart, men man brukar ju säga att tiden går fort då man har roligt, och roligt hade vi det verkligen.

En vecka innan eventet fick jag veta att jag kommer vara stage manager och MC på Forest stage, en mindre Q&A scen var s.k. Fireside chats hölls. Detta innebar att det endast var en speaker och en moderator på scen som först talade en stund varefter publiken hade möjlighet att ställa frågor till speakern, en ypperlig chans att få svar på sina frågor och funderingar. Att vara stage manager innebar att jag ensam ansvarade för scenen, med hjälp av såklart ljud- och ljusteamet samt en grupp volontärer och några MCn. En MC/host är den som talar på scenen och introducerar alla ”speakers och moderators”. Som ni märker kommer endast de engelska benämningarna upp efter att man i sex veckors tid använde dessa ord x-antal gånger om dagen.

På tisdagen, dagen innan Slush, träffade jag ”mina” volontärer och två av MCna. Vi gick igenom allt som de skulle hjälpa till med varefter det var dags att börja bli nervös för de kommande dagarna. Det var ju bara några timmar kvar tills det var dags!

Jag med en del av volontärerna för Forest stage

Vi klarade oss nästan igenom de två dagarna utan några större incidenter, endast 1 gång fattades talarna, som jag som tur lyckades hitta, och en gång fattades moderatorn, som jag också lyckades hitta efter 15 samtal. Att det endast blev två hektiska situationer av ca. 25 diskussioner var dock procentuellt väldigt bra och jag får känna mig nöjd över hur bra allt rullade på.

Att vara stage manager var utmanande men otroligt roligt, en upplevelse jag kommer minnas länge och helt säkert kommer ha nytta av i framtiden. Att tala inför publik känns inte längre lika skrämmande som förr! Summa sumarum var Slush Shanghai 2019 en härlig upplevelse som tog slut allt för snabbt, men tur ser vi en del av vårt Kina-team snart igen i Helsingfors!

Forest stage

 

Min roll som intervjuare – Henrik

Oktober 2, 2019

En vecka sedan Slush Shanghai och tillbaks i Finland frisk och pigg som en mört! Efter lite reflektionstid här hemma är jag färdig att berätta kort om min huvudsyssla under evenemanget. Jag fungerade nämligen som intervjuare åt alla talare som ville få synlighet på Slush Media, samt andra viktiga personer.

Snack med Nicholas Hansen från Siemens om hans Slush-upplevelse, samt hans rekommendationer åt dagens unga som brinner starkt för entreprenörskap.

Mestadels gick arbetet klanderfritt, trots lite missförstånd i början om volontärernas ansvar att hämta talarna till vår punkt. Till slut fick vi nog allting att gå ihop med våra improvisationsförmågor, något som är till stor nytta i denna oförutsägbara omgivning. Inom kinesisk arbetskultur har saker nämligen en tendens att ske i ”sista sekunden” och då är det bra att lite kunna skjuta från höfterna Och med tanke på språkbarriären mellan mig och de kinesiska volontärerna är jag riktigt nöjd med hur allting rullade på.

Bild tillsammans med Maximilian Rech i den finska kalla och pinsamma stilen. Otroligt fiffig och skarp kille, full av energi och passion. Han fungerar som biträdande professor i internationell politik på ESSCA School of Management i Shanghai.

Detta var mitt livs första gång som intervjuare, och med tanke på det är jag nöjd med min prestation. Intervjuerna gick tydligt bäst, då man före intervjun hade tid att snacka en stund med den intervjuade. Då skapades färdigt en liten relation och snacket framför kameran blev mera informell.

Jag är extremt tacksam över arbetet som intervjuare, det gav mig möjligheten att träffa en massa trevliga och intressanta mänskor, och gjorde Slush Shanghai till en unik upplevelse!

 

Host på scen! -Rebecca

Oktober 3, 2019

Slush Shanghai 2019 kom och gick och nu är vi plötsligt hemma i Finland igen. Jag tänkte ta och sammanfatta hur själva Slush evenemanget såg ut för mig!

Min största och viktigaste uppgift för Slush var att vara host (MC) på Mountain stage. Att vara MC innebär alltså att du fungerar som ”programledare” på scen, du ska presentera följande talare, berätta något om talaren/talarna och möjligen informera om något praktiskt, som t.ex. om annat program på Slush eller varifrån deltagarna kan hitta bilder som tagits på plats.

Dagen före Slush åkte vi till lokalen (mässcentret) där Slush skulle ta plats. Planen för dagen var att vi skulle öva morgondagens program. På plats var största delen av volontärerna som först fick leka lite lekar med varandra för att sedan samlas i de grupperna där de skulle jobba. Vi hade med Peik på förhand intervjuat några volontärer av vilka vi valde några att bli våra MC par, så vi mötte upp dem på plats. Tanken var att vi först skulle gå igenom scriptet ”offstage” och sedan på scen, men bygget och våra scener var inte riktigt klara än, så vi kunde inte öva på scen förrän flera timmar senare. Här emellan hann det bli ordentligt med drama, eftersom en av mina MC par valde att avbryta sin uppgift och inte vara MC överhuvudtaget. Som tur hade vi en kinesisk tjej som backup, så hon fick ta an MC uppdraget.

Jag och Peik på volontärträningen

Jag och Alex, mitt MC par!

Ungefär klockan 19 kunde vi gå igenom scriptet på scen och det var så spännande! Vi fick mikrofoner och så skulle vi läsa igenom allt och kolla att talarnas presentationer (som ska rulla på i bakgrunden när talarna har sitt tal) fungerade. Allt gick bra och efter övningen gick jag och mina två MC par för att finslipa på scriptet.

Mountain stage nästan klar!

Slush trumman på plats

Slush day 1! Dag ett körde igång med att vi printade script, klippte och klistrade och så var klockan plötsligt 10 och Slush var igång! Öppningsprogrammet var ett musikstycke framfört av Ilya och en annan kille, de spelade trummor och gitarr. Efter det gick Slush CEO Chen upp på scen och hade öppningstal. En stund senare var det min och Alex tur att gå upp på scen, det var verkligen spännande och jag var inte alls nervös (som tur!. Jag kunde vara helt avslappnad på scen och allt gick väldigt bra.

Delar av scriptet

Detta var en lite rolig händelse. Vi skulle med Alex snabbt gå upp på scen och meddela att programmet börjar om 10min, och sedan gå ner igen. Men Alex hade tydligen en annan plan för han började prata en massa kinesiska och jag förstår ju ingenting var han säger. Efter en lång harang på kinesiska tittar han på mig och säger typ: ”your turn!” Och jag har ingen aning vad jag ska göra, eftersom jag inte har någon aning om vad han just sagt. Jag säger i mikrofonen ”I have no idea what you just said” och på något sätt går det bra till slut, Alex sätter igång en lek med publiken och det blir succé! Det var verkligen en lite jobbig situation men gick bra till slut.

In action!

Vi hade lite problem med kommunikationen i teamet men för det mesta gick allt bra! Till andra dagen hade vi löst det med kommunikationen så då gick allt ännu bättre.

Paneldiskussion på gång

Det svåraste enligt mig var att på ett smidigt sätt avbryta paneldiskussioner som gick över tiden. Det fanns skyltar där det stod hur mycket tid panelen hade kvar, men många gånger gick panelerna över tiden ändå. Men vi fick helt enkelt visa och skrika att nu är tiden ute.

Minka och jag! Vi jobbade i samma team med Minka och shit vad roligt vi har haft!! Tur att hon var med på denna resa!

Slush team!

Andra dagen gick som sagt ännu lite bättre än första och då hade jag också lite längre paus, så jag kunde gå runt och titta vad som hände på evenemanget annars.

Wow, jag har haft så roligt under dessa sex veckor, tack till Åbo teamet, speciellt tack till Minka som har orkat med mig och tack till Startup Åbo för denna fantastiska möjlighet, att få åka till Kina och vara med och ordna Slush!

 

#Slush #Shanghai #China