Konnichiwa! Slush Tokyo 2019


Tjena bloggen! (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧

Vi är fyra studerande vid Åbo Akademi som har åkt på projektkurs till Tokyo via universitetet. Projektkursen är ett samarbete mellan Åbo Akademi och Slush Tokyo, vi är här för att stödja det lokala Slush teamet med deras arbete de sista veckorna före och under själva evenemanget. Sammanlagt kommer vi att spendera 5 veckor på plats i Japan och syftet med denna blogg är att dokumentera våra upplevelser här för att ge framtida potentiella ansökanden en inblick i vad projektkursen går ut på.

En kort introduktion av vårt gäng (från vänster i bild):

Alexander Hedberg

Huvudämne: Redovisning

Ser fram emot: Att uppleva Tokyo “as a local” och att vara med och ordna ett så stort evenemang med ett litet core team

Sofia Lindevall

Huvudämne: Organisation och ledning

Ser fram emot: Att lära mig mer om startups och träffa nya personer.

Johanna Rämänen

Huvudämne: Internationell företagsverksamhet

Ser fram emot: Lära mig om event management och att lära känna en för mig helt främmande kultur

Johan Ekblom

Huvudämne: Marknadsföring

Ser fram emot: Träffa nya människor och att få veta mina arbetsuppgifter

 

Första Veckoslutet

7.2.2019 // Tokyo

Vi startade resan den 23 januari 2019 mot Tokyo. Redan då vi anlände till Narita Airport här i Japan fick vi ett fint välkomnande av Slush gänget. Sakimi och Natsumi var på plats och tog emot oss. Vilket var till stor hjälp då de kunde navigera sig fram till vår lägenhet, för visste ni att Tokyo är världens största stad? De första dagarna kände vi oss bara lite vilse bland folkmassorna och de oändliga tåg- och tunnelbanelinjerna. De faktum att det mesta även står på Japanska gjorde det inte direkt lättare. Men efter att jetlagen hade lagt sig och vi spenderat nån dag i Tokyo blev det plötsligt hur lätt som helst att ta sig fram.

Vår mottagning på flygfältet

Hemgatan i Ogikubo

På fredagen, dagen efter att vi anlänt, träffade vi Sakimi på kontoret för ett kort möte där vi lite gick igenom vad Slush Tokyo är, olika teams uppgifter och lite vad vi kom att jobba med. Vi var fortfarande otroligt jetlaggade och var därmed jätte tacksamma när vi fick veta att vi skulle börja jobba först på måndagen. Under helgen passade vi därmed på att utforska Tokyo/Japan. Johanna och Sofia åkte till Hakone, en ort som ligger två timmar från Tokyo med tåg. Det var därmed en passlig dagsresa där vi fick se lite av den japanska naturen (som det inte finns så mycket av i Tokyo så att säga). Hakone är ett populärt dagsresemål också bland Tokyobor, eftersom det så behändigt går att ta sig dit och det finns ett välplanerat upplägg hur man ska ta sig fram. För en och samma biljett fick vi åka tåg, buss, båt, gondolbana och kabelspårvagn, och alla dessa delar var en del av upplevelsen, eftersom utsikten var bedårande. Vi såg också tempel, torii och Fuji-berget, Japans högsta berg, på avstånd. Det var en rolig dag, men vi kände ännu av jetlagen i kroppen, och Johanna slumrade till flera gånger i tåget påvägen tillbaka…

Samma dag som tjejerna åkte till naturen tog Alex och Johan sig tidigt på morgonen till andra sidan Tokyo för att köa för sumo biljetter. Man kan se professionella sumo matcher i Tokyo endast 6 veckor om året och biljetter hade slutsålts långt före dagen, som tur reserverar arenan ett litet antal “same-day” förmånliga biljetter som vi lyckades få tag på. Med biljetterna i fickorna åkte vi tåget några stationer ner till Akihabara s.k. “Electric Town” för att jaga efter begagnade kameror och spendera mynt i olika videospelshaller. Efter lunchen åkte vi tillbaka till Sumo hallen för att se på semifinalen av hela turneringen. Sumo tävlingar tenderar att fungera som picknickar och trots skyltar utanför som förbjuder egen mat och dryck satt hela publiken och åt egen mat och drack egen dryck. Som tur hade vi läst om detta före turneringen så även vi turister hade en liten picknick packad med.

Efter fyra spännande timmar sumo åkte vi till Kawasaki prefekturen i Tokyo för att äta på en liten lokal izakaya (=typisk japansk restaurang) var Sakimi jobbar deltid. När vi anlände till restaurangen lite sent satt det tre Slush Tokyo anställda och väntade på oss: Nathalie, Jorel och Kazuma. Vi blev introducerade till japanska “Highball” drycken och åt mycket god mat, bl. a. japanska delikatesser: halvråa grisinälvor. Av de tre personerna som arbetade på restaurangen talade endast Sakimi engelska så vi fick öva en hel del komplicerade fraser att säga på japanska för att tacka personalen, som uppskattade våra usla försök att uttala japanska ord på rätt sätt. Efter en lång dag med mycket nya upplevelser och en autentisk kväll på izakayan åkte vi hem med sista tåget.

Izakaya personalen

Alex, Nathalie och Kazuma

Nästa dag spenderade vi alla fyra en kulturrik dag i Asakusa, som är ett vackert distrikt i Tokyo och där det finns ett ca. 1400 år gammalt tempel och många små street food-kiosker. Vi gick omkring i området i några timmar, fotograferade en hel del och tog in alla nya intryck. Före vi tog tåget hem tillbaka till lägenheten åt vi en god middag i en fin restaurang som var belägen med utsikt över en å.

 

Första veckan på jobbet

12.2.2019 // Roppongi, Tokyo

Tjena bloggen! (✿◠‿◠)

Efter ett långt veckoslut med mycket turistande och sammanlagt närmare 60000 steg per person var det dags att börja första arbetsveckan. På måndag morgon tog vi oss till jobbet först kl 11 för att träffa lokala teamet. Dagen började lugnt för oss och vi hade till en början ganska lätta arbetsuppgifter eftersom teamet inte helt klurat ut arbetsuppgifter för oss ännu. De var dock alla jätteglada att ha oss här och uppskattade att vi hade kommit för att stödja den mest hektiska tiden av året. Vi hade ett möte med alla från core team på kvällen som började med en ordentlig presentationsrunda. Efter mötet var första dagen förbi och vi hade alla en jättebra känsla om de vi jobbar för.

Under veckan blev det varje dag mer och mer klart vilka våra arbetsuppgifter var och vi slutet av veckan var vi alla mycket nöjdare än vid början, eftersom allting inte längre var ett stort frågetecken. Slush Tokyo teamet består av 15 människor med olika ansvarsuppgifter, varje medlem har sedan ett eget team som förverkligar deras ansvarsområde av Slush. Vi blev indelade i olika grupper och vi presenterar kort vilka team det är nedan:

Alex

Volunteer Operations

Side Events

Sofia

Startups

MC (pitching stage)

Johanna

SNS (sociala medier)

Johan

Photo/Video

En vanlig dag på kontoret som är ett supertrevligt co-workingspace i Roppongi börjar oftast kring 10 på förmiddagen. Men på grund av de långa pendeln så måste vi lämna vår lägenhet i Ogikubo ca. en timme innan vi skall vara på kontoret. Det blir med andra ord många timmar spenderade i metron varje vecka. Arbetsdagarna är långa, och flera i teamet jobbar intill sent på kvällen. Stämningen på kontoret är supertrevlig. Alla är väldigt sociala och sitter oftast och jobbar tillsammans.

Under den första veckan började Alex jobba med ett sidoevent tillsammans med Marika, närmare sagt Blockchain Night. Hjälpte också med att skriva säkerhetsmanual för Slush Tokyo. Johan var på möte med fototeamet och planerade hurdan strategi de kommer ha för alla evenemang både innan och under Slush Tokyo. Johan jobbade också mycket med att designa och rita affischer i Photoshop. Sofia började jobba med startups och gå igenom vilka som skall delta på pitching tävlingen, hon gick också på en intervju för att vara MC, och kommer vara host/MC för pitching stage och main stage. Johanna gjorde en hel del forskning om hurdana konkurrerande events, likt Slush, ordnas för startups runt om i världen. Under veckan blev hennes uppgifter också mer specificerade och det blev klart att hon skulle syssla med sociala medier, vilket var precis det hon ville göra också.

 

Working @BlinkCommunity

12.2.2019 // Roppongi, Tokyo

Nästan alla arbetsdagar spenderar vi på ett co-working space som heter Blink Community i Roppongi. Att jobba på ett co-working space, eller ett så kallat kontorskollektiv har varit en ny upplevelse för oss alla, och vi stortrivs. Kontoret är fyllt med andra likasinnade personer som alla arbetar med en eller flera startups. På kontoret finns stora allmänna utrymmen där alla kan jobba tillsammans. Många mötesrum, och mindre privata rum och man vill jobba i ostört ifred.

Varje måndag brukar vi samlas för ett måndagsmöte med Slush Teamet för att kickstarta veckan tillsammans och gå igenom hur läget ser ut i varje team. Ett jätte bra sätt att lära känna alla andra som jobbar med Slush, samt att få en bättre bild av hur dagarna under evenemanget kommer se ut.

Det coolaste med vårt läge är YouTube och Google har sina Japan kontor i skyskrapan som syns på bilden. Så ganska häftig kontorsutsikt vi har varje dag.

 

Photo trail & Picnic

13.2.2019 // Shibuya, Tokyo

På lördagen efter första arbetsveckan ordnades ett evenemang för volontärerna vars syfte helt enkelt var att samlas på stan, ta en massa foton, och samtidigt synas i gatubilden och sprida kännedomen om Slush Tokyo. Syftet var förstås också att lära känna varandra före själva evenemanget ordnas och att skapa content för våra sociala medier. Med andra ord gick Johan omkring med kameran hela dagen och tog bilder på det stora gänget (vi var kanske 70 personer på plats) och Johanna uppdaterade @slushtokyo:s Instagram stories. Eventet var supermysigt och det råkade vara jättebra väder med sol hela dagen. Under dagen gick vi en hel del och programmet avslutades i en park i Harajuku, i Yoyogi Park med picnic. Alla blev positivt överraskade av hur öppna alla var som var på plats och som på eget bevåg kom fram och presenterade sig och ville lära känna en. Det var roligt att höra om vad alla visste om Finland och att höra om den japanska kulturen.

Vid Shibuya crossing (den som syns i Fast and the Furious – Tokyo Drift)

 

Sightseeing i Tokyo

14.7.2019 // All around Tokyo

Efter en hektisk vecka på jobbet kom helgen igen snabbt emot. Fredag kväll spenderade vi tillsammans med ett stort gäng från Slush teamet. Vi var på middag i Shibuya och njöt av gemenskapen. På bilden nedan ser ni Hiroki från vänster som är head of startup operations, tillsammans med Sofia och Alex. Längst till vänster är Sakimi som är head of volunteer operations. Sofia jobbar nära med Hiroki eftersom hon är i startup teamet, medan Alex och Sakimi grejar mycket ihop med volontär relaterade uppgifter.

Under helgen han vi även ta oss över till Odaiba för att beundra den fantastiska utsikten över Tokyo. Det var verkligen jättefint!

Här ser man Kejsarpalatset i Tokyo, där Kejsaren av Japan bor. Mäktigt!

Då man besöker norra Asien är ju ett besök hos pandorna ett måste!

Här är bara några exempel på vad vi hann se och uppleva under ett ledigt veckoslut i Tokyo. Vi är väldigt tacksamma att vi har fått möjligheten att uppleva staden och den Japanska kulturen. Samtidigt som vi får jobba och skapa Slush!

 

Talkoot

15.2.2019 // Ueno, Tokyo

Under andra jobbveckan spenderade vi en dag på Talkoot (ordet hade Slush Tokyo teamet lärt sig då det var i Helsingfors). Talkoot, dvs. talko var ett evenemang för alla som är med i teamet. Under talkoot målade vi och skapade ”konstverk” som kommer vara framme på i Big Sight där Slush Tokyo ordnas 22-23 februari.

Vi stänkte UV-målfärg på tavlor som hade varit framme förra året. Som är en display av gamla fax maskiner, visste ni att de fortfarande använder sig av fax i Japan? Vi målade även vanliga IKEA stolar och gav dem en lite roligare look, dessa stolar kommer användas på meeting area. Ett område där startups boka in möten med såväl investerare som media.

Talkoot var definitivt en av de roligaste dagarna på jobbet. Att få stänka färg och vara kreativ var en skön omväxling från att sitta på kontoret och jobba med datorn. Vi fick under denna dagen också umgås mer med de andra volontärerna som är med på Slush och lära känna dem bättre.

 

Pitch Training

18.2.2019 // Minato, Tokyo

Under de senaste veckorna har alla jobbat hårt då evenemanget närmar sig med storm steg. Sofia som jobbar i startup teamet har haft fullt upp med att förbereda för pitch contest, dvs pitch tävligen för Slush Tokyo 2019. Under pitch contest kommer 40 startups att försöka leverera den bästa pitchen. Tävligen kommer pågå under båda dagarna på Slush, och i slutet av den andra dagen kommer vinnaren presenteras.

För att förbereda alla startups inför tävligen ordnades det ett övnings tillfälle. Där alla startups kunde pitcha framför domare som är experter inom startup ekosystemet.

Pitch Training ordnades på Accenture’s Innovation Hub här i Tokyo.

På pitch training jobbade Johanna hela dagen med att uppdatera sociala medier så som Twitter, Facebook och Instagram. Hon insåg hur mycket planering det behövs för att uppdateringarna på sociala medierna ska löpa smidigt, och att det är superviktigt att ha koll på programmet och vad som kommer hända, så att man kan planera i förväg. Hon insåg också vikten av att vara flera som uppdaterar, så kan man dela upp kanalerna/programmen emellan sig. Efter detta förstod hon hur mycket planering som behövs i förväg.

Medan Sofia jobbade som MC (mic controller), och stod på scenen och presenterade alla startups som ville pitcha, samt ledde programmet. Super bra övning eftersom hon också kommer vara MC på pitch stage under Slush.

Pitch training var ett bra övningstillfälle för oss att få lite mera kött på benen innan eventet!

 

Volunteer training & Global Gathering

19.2.2019 // Chiyoda City, Tokyo

Sakimi och Alex på scen

Dagarna innan Slush är hektiska och fyllda med side events. Idag ordnades det ett volunteer training event. Alex hade planerat hela övningstillfället tillsammans med Sakimi. Tillsammans drog de själva evenemanget med över 150 volontärer. Idéen med evenemanget var att förbereda volontärerna inför Slush.

Johanna som är Team Lead för SNS höll möte tillsammans med SNS team-medlemmarna. Hon gav all grundläggande information om vilken tid de skulle komma på plats, vad man ska göra vid nödsituationer och om uppgifterna överlag, det vill säga vilka kanaler SNS-teamet kommer uppdatera. SNS-teamet har 7 medlemmar och de kommer främst skriva live-tweets under dagarna, emedan Johanna kommer sköta Instagram och Facebook. På bilden ovan syns Elsa från Slush i Helsingfors som efter Volunteer trainingen höll en kort workshop om tone of voice och övriga saker att tänka på när man uppdaterar kanalerna. Johanna fick en hel del goda råd och kan nu göra den sista planeringen inför Slush Tokyo som äger rum om tre dagar.

Efter Volunteer Training gick vi rakt över till Global Gathering. Global Gathering var ett evenemang menat för alla media som kommer delta på Slush. Alex och Sofia agerade som MC, och berättade om vad man kan förvänta sig av Slush Tokyo 2019.

Johan har jobbat som fotograf under båda evenemangen. Han hade också ett möte med sitt photo&video team för att förbereda dem inför Slush! Johans team består av 16 medlemmar, dessa kommer att dela sig mellan dedikerade photo och video team. De kommer att fotografera och filma under båda dagarna under Slush och evenemangen innan det. För tillfället arbetar Johan med att samla in shot-lists och information från de olika gruppledarna om vilket material skall produceras. Dagen fortsätter med möten. Under dessa planerar de scheman åt fotograferna som skall finna sig på rätt ställe i rätt ögonblick.

 

Johannas Slush Tokyo 2019

4.3.2019 // Åbo

Vi har varit hemma i Finland i snart en vecka och jag har äntligen blivit av med jetlagen och blivit van med Finland igen. Slush Tokyo-upplevelsen var fantastisk och otroligt intensiv och det hela gjorde verkligen ett stort intryck på mig. Den sista veckan, det vill säga under Slush Tokyo 2019-veckan var det för min del full rulle från morgon till kväll. Ännu i början av veckan höll vi till på Blink, men dagen före eventet började flyttades hq till mässcentret Big Sight så att vi alla hölls samlade samtidigt som construction team jobbade med att bygga upp allt. För min del fanns det massor att göra den sista veckan. I och med att jag jobbade med kommunikation (sociala medier) fanns det en hel del viktig information som skulle ut och som skulle publiceras i rätt tid. Det kunde handla om allt från olika samarbeten som skulle publiceras till information och påminnelser om olika sidoevenemang etc. Tidskrävande, men superroligt!

Vårt tillfälliga kontor i Big Sight (bakom main stage).

Dagen före Slush Tokyo 2019 började var jag tacksam över att det fanns oändligt med energidricka eftersom arbetsdagen blev 15-16h lång :D

Veckorna före Slush Tokyo 2019 ägde rum var det ganska mycket det jag jobbade med – det vill säga att skriva, tagga och schemalägga inlägg för Facebook och Twitter. Man kunde kanske tro att detta inte tar så länge att göra, men när varje kanal skulle uppdateras ca fem gånger om dagen, ibland dubbelkollas med andra att innehållet är okej, ibland invänta material från andra och så vidare, pratar vi plötsligt om ett heltidsjobb. Jag såg också till att uppdatera kanalerna i realtid under olika (sido)evenemang, såsom Photo trail, Talkoot, Blockchain Night osv.

Gruppbild med SNS-team medlemmarna. Ursprungligen var vi två till, men några föll bort i sista stund.

Utöver detta planerade jag också upplägget för SNS teamet. Volontärerna i SNS-teamet jobbade enbart under Slush Tokyo 2019 så det jag gjorde före var att försöka informera och hålla kontakt med alla och svara på deras frågor. Jag försökte träffa alla personligen före evenemanget ägde rum för att hinna lära känna dem alla bättre. Under Slush Tokyo 2019 twittrade volontärerna i realtid från de olika scenerna medan jag tog hand om Instagram- och Facebookuppdateringarna.

En av sakerna jag ville prova i Japan. Att äta på en sushirestaurang där man beställer via en pekplatta och maten kommer in på ett rullande band.

Innan vi åkte iväg skrev jag i ett Facebookinlägg på Startup Åbo att jag ville kliva ur min bekvämlighetszon och att jag av upplevelsen förväntade mig att växa som person, att utveckla mina professionella färdigheter, att utmana mig själv i en ny miljö och att lära mig startups. Dessutom förväntade jag mig bra sushi Jag kan ju säga såhär i efterhand att alla mina förväntningar överträffades!

Jag vill ännu passa på att tacka Åbo Akademi för denna unika möjlighet! Jag är jättetacksam för att jag fick chansen att delta! Jag har lärt mig otroligt mycket om både mig själv och om entreprenörskap och mina vyer har verkligen vidgats. Samtidigt uppmanar jag alla att SÖKA om chansen kommer igen!

/Johanna Rämänen

 

#Slush #Tokyo #startupåbo #Japan