Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

Konnichiwa! Slush Tokyo 2019


Tjena bloggen! (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧

Vi är fyra studerande vid Åbo Akademi som har åkt på projektkurs till Tokyo via universitetet. Projektkursen är ett samarbete mellan Åbo Akademi och Slush Tokyo, vi är här för att stödja det lokala Slush teamet med deras arbete de sista veckorna före och under själva evenemanget. Sammanlagt kommer vi att spendera 5 veckor på plats i Japan och syftet med denna blogg är att dokumentera våra upplevelser här för att ge framtida potentiella ansökanden en inblick i vad projektkursen går ut på.

En kort introduktion av vårt gäng (från vänster i bild):

Alexander Hedberg

Huvudämne: Redovisning

Ser fram emot: Att uppleva Tokyo “as a local” och att vara med och ordna ett så stort evenemang med ett litet core team

Sofia Lindevall

Huvudämne: Organisation och ledning

Ser fram emot: Att lära mig mer om startups och träffa nya personer.

Johanna Rämänen

Huvudämne: Internationell företagsverksamhet

Ser fram emot: Lära mig om event management och att lära känna en för mig helt främmande kultur

Johan Ekblom

Huvudämne: Marknadsföring

Ser fram emot: Träffa nya människor och att få veta mina arbetsuppgifter

Första Veckoslutet

7.2.2019 // Tokyo

Vi startade resan den 23 januari 2019 mot Tokyo. Redan då vi anlände till Narita Airport här i Japan fick vi ett fint välkomnande av Slush gänget. Sakimi och Natsumi var på plats och tog emot oss. Vilket var till stor hjälp då de kunde navigera sig fram till vår lägenhet, för visste ni att Tokyo är världens största stad? De första dagarna kände vi oss bara lite vilse bland folkmassorna och de oändliga tåg- och tunnelbanelinjerna. De faktum att det mesta även står på Japanska gjorde det inte direkt lättare. Men efter att jetlagen hade lagt sig och vi spenderat nån dag i Tokyo blev det plötsligt hur lätt som helst att ta sig fram.

Vår mottagning på flygfältet

Hemgatan i Ogikubo

På fredagen, dagen efter att vi anlänt, träffade vi Sakimi på kontoret för ett kort möte där vi lite gick igenom vad Slush Tokyo är, olika teams uppgifter och lite vad vi kom att jobba med. Vi var fortfarande otroligt jetlaggade och var därmed jätte tacksamma när vi fick veta att vi skulle börja jobba först på måndagen. Under helgen passade vi därmed på att utforska Tokyo/Japan. Johanna och Sofia åkte till Hakone, en ort som ligger två timmar från Tokyo med tåg. Det var därmed en passlig dagsresa där vi fick se lite av den japanska naturen (som det inte finns så mycket av i Tokyo så att säga). Hakone är ett populärt dagsresemål också bland Tokyobor, eftersom det så behändigt går att ta sig dit och det finns ett välplanerat upplägg hur man ska ta sig fram. För en och samma biljett fick vi åka tåg, buss, båt, gondolbana och kabelspårvagn, och alla dessa delar var en del av upplevelsen, eftersom utsikten var bedårande. Vi såg också tempel, torii och Fuji-berget, Japans högsta berg, på avstånd. Det var en rolig dag, men vi kände ännu av jetlagen i kroppen, och Johanna slumrade till flera gånger i tåget påvägen tillbaka…

Samma dag som tjejerna åkte till naturen tog Alex och Johan sig tidigt på morgonen till andra sidan Tokyo för att köa för sumo biljetter. Man kan se professionella sumo matcher i Tokyo endast 6 veckor om året och biljetter hade slutsålts långt före dagen, som tur reserverar arenan ett litet antal “same-day” förmånliga biljetter som vi lyckades få tag på. Med biljetterna i fickorna åkte vi tåget några stationer ner till Akihabara s.k. “Electric Town” för att jaga efter begagnade kameror och spendera mynt i olika videospelshaller. Efter lunchen åkte vi tillbaka till Sumo hallen för att se på semifinalen av hela turneringen. Sumo tävlingar tenderar att fungera som picknickar och trots skyltar utanför som förbjuder egen mat och dryck satt hela publiken och åt egen mat och drack egen dryck. Som tur hade vi läst om detta före turneringen så även vi turister hade en liten picknick packad med.

Efter fyra spännande timmar sumo åkte vi till Kawasaki prefekturen i Tokyo för att äta på en liten lokal izakaya (=typisk japansk restaurang) var Sakimi jobbar deltid. När vi anlände till restaurangen lite sent satt det tre Slush Tokyo anställda och väntade på oss: Nathalie, Jorel och Kazuma. Vi blev introducerade till japanska “Highball” drycken och åt mycket god mat, bl. a. japanska delikatesser: halvråa grisinälvor. Av de tre personerna som arbetade på restaurangen talade endast Sakimi engelska så vi fick öva en hel del komplicerade fraser att säga på japanska för att tacka personalen, som uppskattade våra usla försök att uttala japanska ord på rätt sätt. Efter en lång dag med mycket nya upplevelser och en autentisk kväll på izakayan åkte vi hem med sista tåget.

Izakaya personalen

Alex, Nathalie och Kazuma

Nästa dag spenderade vi alla fyra en kulturrik dag i Asakusa, som är ett vackert distrikt i Tokyo och där det finns ett ca. 1400 år gammalt tempel och många små street food-kiosker. Vi gick omkring i området i några timmar, fotograferade en hel del och tog in alla nya intryck. Före vi tog tåget hem tillbaka till lägenheten åt vi en god middag i en fin restaurang som var belägen med utsikt över en å.

Första veckan på jobbet

12.2.2019 // Roppongi, Tokyo

Tjena bloggen! (✿◠‿◠)

Efter ett långt veckoslut med mycket turistande och sammanlagt närmare 60000 steg per person var det dags att börja första arbetsveckan. På måndag morgon tog vi oss till jobbet först kl 11 för att träffa lokala teamet. Dagen började lugnt för oss och vi hade till en början ganska lätta arbetsuppgifter eftersom teamet inte helt klurat ut arbetsuppgifter för oss ännu. De var dock alla jätteglada att ha oss här och uppskattade att vi hade kommit för att stödja den mest hektiska tiden av året. Vi hade ett möte med alla från core team på kvällen som började med en ordentlig presentationsrunda. Efter mötet var första dagen förbi och vi hade alla en jättebra känsla om de vi jobbar för.

Under veckan blev det varje dag mer och mer klart vilka våra arbetsuppgifter var och vi slutet av veckan var vi alla mycket nöjdare än vid början, eftersom allting inte längre var ett stort frågetecken. Slush Tokyo teamet består av 15 människor med olika ansvarsuppgifter, varje medlem har sedan ett eget team som förverkligar deras ansvarsområde av Slush. Vi blev indelade i olika grupper och vi presenterar kort vilka team det är nedan:

Alex

Volunteer Operations

Side Events

Sofia

Startups

MC (pitching stage)

Johanna

SNS (sociala medier)

Johan

Photo/Video

En vanlig dag på kontoret som är ett supertrevligt co-workingspace i Roppongi börjar oftast kring 10 på förmiddagen. Men på grund av de långa pendeln så måste vi lämna vår lägenhet i Ogikubo ca. en timme innan vi skall vara på kontoret. Det blir med andra ord många timmar spenderade i metron varje vecka. Arbetsdagarna är långa, och flera i teamet jobbar intill sent på kvällen. Stämningen på kontoret är supertrevlig. Alla är väldigt sociala och sitter oftast och jobbar tillsammans.

Under den första veckan började Alex jobba med ett sidoevent tillsammans med Marika, närmare sagt Blockchain Night. Hjälpte också med att skriva säkerhetsmanual för Slush Tokyo. Johan var på möte med fototeamet och planerade hurdan strategi de kommer ha för alla evenemang både innan och under Slush Tokyo. Johan jobbade också mycket med att designa och rita affischer i Photoshop. Sofia började jobba med startups och gå igenom vilka som skall delta på pitching tävlingen, hon gick också på en intervju för att vara MC, och kommer vara host/MC för pitching stage och main stage. Johanna gjorde en hel del forskning om hurdana konkurrerande events, likt Slush, ordnas för startups runt om i världen. Under veckan blev hennes uppgifter också mer specificerade och det blev klart att hon skulle syssla med sociala medier, vilket var precis det hon ville göra också.

Working @BlinkCommunity

12.2.2019 // Roppongi, Tokyo

Nästan alla arbetsdagar spenderar vi på ett co-working space som heter Blink Community i Roppongi. Att jobba på ett co-working space, eller ett så kallat kontorskollektiv har varit en ny upplevelse för oss alla, och vi stortrivs. Kontoret är fyllt med andra likasinnade personer som alla arbetar med en eller flera startups. På kontoret finns stora allmänna utrymmen där alla kan jobba tillsammans. Många mötesrum, och mindre privata rum och man vill jobba i ostört ifred.

Varje måndag brukar vi samlas för ett måndagsmöte med Slush Teamet för att kickstarta veckan tillsammans och gå igenom hur läget ser ut i varje team. Ett jätte bra sätt att lära känna alla andra som jobbar med Slush, samt att få en bättre bild av hur dagarna under evenemanget kommer se ut.