Startup verkostot Turku – apua kasvuyritysten toiminnan käynnistämiseen

turku yöllä

Yrityksen perustaminen on varsin helppoa, mutta sen menestyminen vaatii huomattavasti enemmän vaivaa. Moni kasvuyritys jämähtää paikoilleen tai joutuu jopa lopettamaan toimintansa kahden ensimmäisen elinvuotensa aikana. Konkurssin riski on kuitenkin minimoitavissa kasvattamalla verkostoja, kehittämällä liiketoimintaa ja turvautumalla alan ammattilaisten apuun startup-yrityksen ensimetreiltä lähtien. 

Suurilla kaupungeilla on omat kasvuyrityksille suunnatut tukipalvelunsa. Turun seudulla toimii useampia järjestöjä, jotka ovat tarkoitettuja niin yrityksen perustamisesta kiinnostuneille henkilöille kuin jo perustetuille startupeille. Työpajat, seminaarit ja mentorointipalvelut selvittävät muun muassa idean skaalautuvuuden, kansainvälisen kasvun mahdollisuudet, asiakaskunnan ja lisäarvon, jota uusi yritys pyrkii luomaan. 

SparkUp startup-yhteisö

SparkUp on sekä yhteisö että toimitila, joka kokoaa saman katon alle kasvuyritykset, verkostot ja erilaiset tapahtumat. Startti-info, starttipaja ja perustamisneuvonta ovat suunnattu oman yritystoiminnan aloittamista harkitseville kansalaisille. 

Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa: 

  • Liiketoimintasuunnitelman teko
  • Yrittäjälle tarpeelliset henkilökohtaiset ominaisuudet
  • Erilaiset yritysmuodot
  • Starttirahan hakeminen ja muut rahoitukseen liittyvät kysymykset 
  • Yrittäjän eläke, verotus ja mahdolliset lupa-asiat

Noin tunnin pituisessa tilaisuudessa kuullaan käytännöntietoa yrittäjyydestä ja yrityksen perustamisesta. Sen jälkeen osallistuja voi halutessaan varata ajan henkilökohtaiseen neuvontaan, jossa liikeideaa puidaan tapauskohtaisesti. 

Muihin SparkUp-yhteisön palveluihin kuuluvat yksityissektorilta saatava maksuton asiantuntija-apu, erilaiset kiihdytysohjelmat, toimitilat, yritysjärjestelyt ja omistajanvaihdokset. Suosiotaan jatkuvasti kasvattavia coworking-tiloja löytyy Turusta esimerkiksi Logomosta, Werstaasta, HUB Turkusta, StartUp Kaarinasta ja Regus Groupin tiloista.

Yrityshautomo Humak Creve

Luovien alojen yrityshautomo Humak Creve toimii SparkUpin tiloissa. Se kokoaa yhteen yrittäjät, taiteilijat, opiskelijat, työnhakijat ja työläiset, ja tarjoaa konkreettista apua oman osaamisen kehittämiseen. Yrittäjyystaitojen lisäksi huomio kohdistuu ajankohtaisiin teemoihin, kuten digitaalisuuteen, virtuaaliseen tuotantoon, muuttuviin rahoitustarpeisiin ja vastuullisuuteen. 

Innovatiiviset työpajat saavat seurakseen kehittämishankkeiden suunnittelupalvelun ja tilaajan tarpeisiin räätälöidyt selvitykset. Monet Humak Creven tilaisuudet ja tapahtumat järjestetään verkossa Zoomin kautta. Maksuton Creven mobiilisovellus hoitaa ilmoittumisen ja tarjoaa osallistujille hyödyllisiä materiaaleja.

Nuori Yrittäjyys ja opiskelijoiden yrittäjyysyhteisö Boost Turku 

SparkUpista löytyy myös Nuori Yrittäjyys -yhdistys, joka opettaa tulevaisuuden taitoja lapsille ja nuorille. Maksuttomat yrittäjyys-, talous- ja työelämätaitoja käsittelevät oppimisohjelmat sopivat kaikille opetustasoille ja kannustavat tekemällä oppimiseen. Innovaatioleirit ovat 1–20 oppitunnin pituisia toiminnallisia kokonaisuuksia, joilla käsitellään luovuutta, oivalletaan omia kykyjä ja kehitetään tiimityö-, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Varhaiskasvatuksessa huomio keskittyy erilaisin perheisiin, kotitalouden rahankäyttöön ja eri ammatteihin.

Boost Turku on puolestaan opiskelijoille suunnattu yrittäjyysyhteisö, joka auttaa nuoria oman yrityksen perustamisessa. Boost järjestää erilaisia kiihdytysohjelmia, verkostotapahtumia ja yleisötilaisuuksia, joissa puhujina toimivat arvostetut ammattilaiset, kuten Woltin perustajaosakas Elias Aalto. Osallistumiskynnys on matala ja tunnelma korkea.

Turku Science Park Oy

Kun startupit ovat kasvaneet ja vakiinnuttaneet toimintansa, monet niistä liittyvät Suomen dynaamisimpaan yritys- ja innovaatiokeskittymään – Turun Tiedepuistoon. Monialainen kehitysyhtiö tarjoaa erilaisia asiantuntija- ja kehittämispalveluita, panostaa älykkäisiin palveluihin ja tukee yritysten seudullista ja kansallista kasvua. Turun Tiedepuistossa korkeakoulut, elinkeinoelämä ja kaupunkilaiset kytketään tiivisiti yhteen koko Turun seudun kehittämiseksi. 

Hyvät liikenneyhteydet vahvistavat Turun seudun liikennetoimintaa, ja suunnitteilla oleva Tunnin juna lupaa viedä matkustajat Turusta Helsinkiin 60 minuutissa. Hankkeen toteutuminen toisi Turun seudulle lisää osaavia työntekijöitä ja parantaisi yritysten ja tiedeyhteisöjen välisiä yhteyksiä. Kasvuyritysten olisi entistä helpompi ponnistaa laajemmille markkinoille ja hyödyntää myös Helsingin tarjoamia tukipalveluita.

Business Finland – kansainvälistä tukea suomalaisille startupeille 

Kun startup-yritys on valmis skaalaamaan toimintansa kansainväliselle tasolle, astuu apuun Business Finland. Yhtiön peruspalvelut ovat maksuttomia, mutta mukaan pääsevät vain Suomen kasvukykyisemmät kasvuyritykset. Tällä hetkellä painopiste on cleantechiin, bio- ja kiertotalouteen, digitalisaatioon, kuluttajasektoriin sekä terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvissä yrityksissä. 

Business Finlandin asiakkailta vaaditaan kotimaisen Y-tunnuksen lisäksi kansainvälistymiseen riittäviä resurssit, vähintään kaksi henkilöä, jotka ovat yrityksessä kokopäiväisesti töissä, sekä halua ja kilpailuetua kasvaa kansainvälisillä markkinoilla.

Mukaan hakeminen kuitenkin kannattaa. Business Finlandin valtteja ovat kohdemarkkinoiden kontaktit sekä erilaiset rahoituspalvelut, ja mukaan valitut start-upit voivat muun muassa osallistua kansainvälisille messuille, tehdä yksityiskohtaisia markkinaselvityksiä, kehittää palveluitaan, prosessejaan ja liiketoimintamallejaan tai hankkia yritykseensä kansainvälistymisen osaajan. 

Digipalvelut auttavat rekisteröitymään viejätietokantaan ja esittelemään yrityksen tuhansille kansainvälisille ostajille ja sijoittajille, kun taas yrityksen tarpeita vastaava markkinatieto tukee päätöksentekoa. Paikalliset asiantuntijat osoittavat luotettavat tietolähteet ja räätälöivät kullekin startupille sopivia markkina-analyysejä. Suuntana voi olla Eurooppa, Amerikka, Aasia, Oseania, Lähi-Itä tai Afrikka – Business Finlandin laaja verkosto ulottuu kaikkialle.

Startup verkostot Turku – apua kasvuyritysten toiminnan käynnistämiseen
Siirry sivun alkuun